Studentski kongres o karcinomu

 

Rak je bolest uzrokovana nekontroliranim rastom stanica koje se šire u okolno tkivo. Ukoliko se klasificira prema tipu stanica od kojih je sastavljen, razlikuju se  karcinomi, mijelomi, limfomi, leukemije te sarkomi. Karcinom je najčešći tip raka koji nastaje iz epitelnih stanica koje pokrivaju unutarnje i vanjske površine tijela.1

U novijim vremenima svjedoci smo sve većeg broja oboljelih od malignih bolesti na svjetskoj razini. Republika Hrvatska je u razdoblju od 2001. do 2017. godine zabilježila porast broja oboljelih od raka u prosjeku za jedan posto godišnje. Iako su maligne bolesti drugi najčešći uzrok smrti, nadu daje činjenica da je standardizirana stopa mortaliteta od raka u padu.2 Razlozi obolijevanja, dijagnostika, liječenje i prevencija postali su predmet istraživanja  brojnim znanstvenicima.

Ideja širenja znanja o tome što karcinom jest, kako ga dijagnosticirati te liječiti, potaknula je članove Studentske sekcije Hrvatskoga društva kemijskih inženjera i tehnologa na organizaciju prvog Studentskog kongresa o karcinomu. Mnogobrojni stručnjaci će kroz dva dana predavanja sudionicima prenijeti znanje o nastanku karcinoma, dijagnostici, metodama liječenja te prevenciji nastanka karcinoma.


Svim sudionicima želim uspješan rad i dobro zdravlje!


Antonia Škarica,

predsjednica Organizacijskog odbora SKOK-a