USPJEŠNO ZAVRŠIO 24. HRVATSKI SKUP...

Uspješno je završio 24. HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA. Skup se održao u Zagrebu, na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije od 21. do 24. travnja 2015.

Cilj Skupa bio je pružiti mogućnost razgovora i promotivnog foruma za znanstvenike, inženjere, privrednike i sve vrste stručnjaka koji djeluju u polju kemije i kemijskog inženjerstva, na području obrazovanja, istraživanja, proizvodnje ili trgovine. Namjera Skupa je bila okupiti znanstvenike i stručnjake sa sveučilišta, istraživačkih instituta, škola, industrije i trgovine, prvenstveno iz Hrvatske, ali i iz šire regije.

U sklopu Skupa je održan i gospodarski forum koji je ugostio eminentne stručnjake iz područja znanosti i gospodarstva, a tema rasprave je bila ostvarivanje dodatnih prihoda kroz komercijalizaciju istraživanja i osiguravanje novih radnih mjesta za visokoobrazovane stručnjake u svrhu stvaranja novih visokotehnoloških rješenja.

Na Skupu je predavao niz svjetski poznatih znanstvenika i stručnjaka pa su tako plenarna predavanja održali Jean-Marc Le Lann (potpredsjednik Europske federacije kemijskih inženjera), Janez Plavec (National Institute of Chemistry, Ljubljana), Pavel Jungwirth (Institute of Organic Chemistry and Biochemistry, Prag), Željko Knez (Faculty of Chemistry and Chemical Engineering, Maribor), Giuseppe Falini (Department of Chemistry «Giacomo Ciamician», Bologna), Joachim Weiss (University in Innsbruck), Tony McNally (International Institute for Nanocomposites Manufacturing, Warwick), Gregor Mali (National Institute of Chemistry, Ljubljana), Silvija Markić (Institute of Didactics of Natural Sciences, Bremen), Peter R. Schreiner (Institute for Organic Chemistry, Giessen) te Nediljko Budiša (Technische Universität Berlin).

Skup se održavao pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu, Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, Hrvatskog inženjerskog saveza i Agencije za odgoj i obrazovanje. Skup su podržali: zlatni sponzor (Pliva Hrvatska d.o.o.), srebrni sponzor (Labena d.o.o.), dva brončana sponzora (Ina-Industrija nafte d.d. i Kemolab d.o.o.) i deset sponzora.

Na Skupu je sudjelovalo ukupno 408 sudionika, 11 plenarnih predavača, 16 pozvanih predavača.  Izlagano je 20 usmenih priopćenja (iz kemije: 4; iz kemijskog i biokemijskog inženjerstva: 3; iz materijala: 3; iz zaštite okoliša: 3; iz obrazovanja: 7), 166 posterskih priopćenja (iz kemije: 91; iz kemijskog i biokemijskog inženjerstva: 27; iz materijala: 16; iz zaštite okoliša: 23; iz obrazovanja: 9). Dodijeljena je i nagrada Vladimir Prelog (u okviru Simpozija Vladimir Prelog) te četiri nagrade za postere.

 

Širi izvještaj o Skupu bit će objavljen u časopisu Kemija u industriji.

Zdenko Blažeković
Objavljeno: 24. 4. 2015. u 15:07
Uređeno: 28. 4. 2015. u 10:31
Popis obavijesti