USPJEŠNO ZAVRŠIO XI. SUSRET MLADIH...

Uspješno je završio XI. Susret mladih kemijskih inženjera. Susret se održao 18. i 19. veljače 2016. u Zagrebu na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Mladi kemijski inženjeri pokretači su struke, začetnici novih ideja te iznimno važan kotačić stroja koji donosi očuvanje i unaprjeđenje kemijskog inženjerstva. U strategiji obnove Hrvatskog gospodarstva, kemijsko inženjerstvo treba predstavljati centralnu struku uz strojarske, građevinske i elektrotehničke inženjere, a čije su mlade snage srž. Važnost mladih kemijskih inženjera prepoznalo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta koje je nakon četiri godine ponovno prihvatilo pokroviteljstvo Susreta. Ovogodišnji Susret mladih kemijskih inženjera održao se u organizaciji Sekcije za kemijsko inženjerstvo Hrvatskog društva kemijskih inženjera i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, a već tradicionalno pod pokroviteljstvom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog inženjerskog saveza i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Susreti mladih kemijskih inženjera dvadeset godina okupljaju studente i mlade kemijske inženjere iz akademske i gospodarstvene zajednice s ciljem razmjene iskustava, prijenosa stečenih znanja te upoznavanja novih istraživača. Na ovogodišnji Susret se prijavio 191 sudionik sa 137 radova, od kojih treba izdvojiti dva iznimna plenarna predavača: izv. prof. dr.sc. Albin Pintar (National Institute of Chemistry, Slovenia) i prof. dr. sc. Stanislav Kurajica (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb), te sedam pozvanih predavača iz različitih institucija iz zemlje i inozemstva. Osim sudionika iz Hrvatske ove godine se prijavilo nekoliko sudionika iz susjednih zemalja (Bosna i Hercegovina, Mađarska, Slovenija i Srbija).

Važnost kemijskog inženjerstva u današnjem društvu je neupitna. Izobrazba mladih, kvalitetnih kemijskih inženjera treba biti naš prioritet, a jedan od načina je upravo održavanje Susreta mladih kemijskih inženjera.

Dodijeljene su tri (3) nagrade za najbolje postere te je na svečanom otvorenju dodijeljena Nagrada mladom kemijskom inženjeru – dr. sc. Martini Sudar, mag. ing. proc., za istaknuti znanstveni doprinos u polju kemijskog inženjerstva. Sponzor spomenute Nagrade bilo je Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa.

Širi izvještaj o Susretu bit će objavljen u časopisu Kemija u industriji.

Zdenko Blažeković
Objavljeno: 22. 2. 2016. u 17:42
Popis obavijesti