USPJEŠNO ZAVRŠIO XII. SUSRET MLADIH...

Uspješno je završio XII. susret mladih kemijskih inženjera. Susret se održao 22. i 23. veljače 2018. u Zagrebu na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Mladi kemijski inženjeri pokretači su struke, začetnici novih ideja te iznimno važan kotačić stroja koji donosi očuvanje i unaprjeđenje kemijskog inženjerstva. U strategiji obnove Hrvatskog gospodarstva, kemijsko inženjerstvo treba predstavljati centralnu struku uz strojarske, građevinske i elektrotehničke inženjere, a čije su mlade snage srž. Ovogodišnji Susret mladih kemijskih inženjera održao se u organizaciji Sekcije za kemijsko inženjerstvo Hrvatskoga društva kemijskih inženjera i tehnologa i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, a već tradicionalno pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog inženjerskog saveza i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Susreti mladih kemijskih inženjera više od 20 godina okupljaju studente i mlade kemijske inženjere iz akademske i gospodarstvene zajednice s ciljem razmjene iskustava, prijenosa stečenih znanja te upoznavanja novih istraživača. Na ovogodišnji Susret se prijavilo preko 230 sudionika sa 161 radom, od kojih treba izdvojiti dva iznimna plenarna predavanja koja su održali: izv. prof. dr. sc. Zvjezdana Findrik Blažević (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb) i prof. dr. sc. Valerio Causin (University of Padova, Department of Chemical Sciences, Italija), te šest pozvanih predavača iz različitih institucija iz zemlje i inozemstva. Osim sudionika iz Hrvatske i ove godine su se prijavili sudionici nekoliko europskih zemalja (Italija, Austrija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Rusija, Češka) što skupu daje i važan međunarodni karakter.

Važnost kemijskog inženjerstva u današnjem društvu je neupitna. Izobrazba mladih, kvalitetnih kemijskih inženjera treba biti naš prioritet, a jedan od načina je upravo održavanje Susreta mladih kemijskih inženjera.

Dodijeljene su tri (3) nagrade za najbolje postere te su na svečanom otvorenju dodijeljene Nagrade mladom kemijskom inženjeru – dr. sc. Fabiu Faraguni, za istaknuti znanstveni doprinos u polju kemijskog inženjerstva i Moniki Šabić, mag. ing. oecoing., za istaknuti stručni doprinos u polju kemijskog inženjerstva. Sponzor spomenutih Nagrada bilo je Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa.

Širi izvještaj o Susretu bit će objavljen u časopisu Kemija u industriji.

Zdenko Blažeković
Objavljeno: 26. 2. 2018. u 17:11
Uređeno: 26. 2. 2018. u 17:13
Popis obavijesti