USPJEŠNO ZAVRŠIO XIII. SUSRET MLADIH...

Uspješno je završio XIII. susret mladih kemijskih inženjera. Susret se održao 20. i 21. veljače 2020. u Zagrebu na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.
Kemijsko inženjerstvo jedan je od najvažnijih pokretača ekonomskog rasta u razvijenim društvima, a mladi kemijski inženjeri pokretači su struke. Oni su začetnici novih ideja te iznimno važni za očuvanje i unaprjeđenje kemijskog inženjerstva. U strategiji obnove Hrvatskog gospodarstva, kemijsko inženjerstvo treba predstavljati centralnu struku uz strojarske, građevinske i elektrotehničke inženjere, a čije su mlade snage srž. Ovogodišnji Susret mladih kemijskih inženjera održao se u organizaciji Sekcije za kemijsko inženjerstvo Hrvatskoga društva kemijskih inženjera i tehnologa i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, a već tradicionalno pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog inženjerskog saveza i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.
Susreti mladih kemijskih inženjera više od 20 godina okupljaju studente i mlade kemijske inženjere iz akademske i gospodarstvene zajednice s ciljem razmjene iskustava, prijenosa stečenih znanja te upoznavanja novih istraživača. Na ovogodišnji Susret se prijavilo 214 sudionika sa 157 radova, od kojih treba izdvojiti dva iznimna plenarna predavanja koja su održali: prof. dr. sc. Jens-Uwe Repke (Berlin Institute of Technology, Njemačka) i Žarko Olujić (umirovljeni profesor TU Delft, Nizozemska), te šest pozvanih predavača iz različitih institucija iz zemlje i inozemstva. Osim sudionika iz Hrvatske i ove godine su se prijavili sudionici nekoliko europskih zemalja (Njemačka, Mađarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Ujedinjeno kraljevstvo) što skupu daje i važan međunarodni karakter.
Važnost kemijskog inženjerstva u današnjem društvu je neupitna. Izobrazba mladih, kvalitetnih kemijskih inženjera treba biti naš prioritet, a jedan od načina je upravo održavanje Susreta mladih kemijskih inženjera.
Na Susretu su dodijeljene tri (3) nagrade za najbolje postere, te nagrada za najbolje usmeno izlaganje koju sponzorira časopis ChemEngineering izdavača MDPI.
Posebno zahvaljujemo sponzorima Susreta: INA-Industrija nafte, d.d., Pliva Hrvatska d.o.o., Dechra – Genera d.d., Xellia d.o.o., KEFO d.o.o., Agroproteinka d.d., Alphachrom d.o.o., KemoLab d.o.o., MDPI ChemEngineering – Open access journal te donatorima: Labtim ADRIA d.o.o., Obrnuta faza d.o.o., dr. sc. Sanja Slavica Matešić (privatna donacija), Turistička zajednica grada Zagreba, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Zagrebačke županije.
Širi izvještaj o Susretu bit će objavljen u časopisu Kemija u industriji.

Zdenko Blažeković
Objavljeno: 24. 2. 2020. u 10:52
Popis obavijesti