USPJEŠNO ODRŽAN XIV. SUSRET MLADIH...

Uspješno je održan XIV. susret mladih kemijskih inženjera. Susret se održao 24. i 25. veljače 2022. godine na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu.

Kemijsko inženjerstvo je važan pokretač ekonomskog rasta u razvijenim društvima, a mladi kemijski inženjeri pokretači su struke. Oni su začetnici novih ideja te iznimno važni za očuvanje i napredak kemijskog inženjerstva. U strategiji obnove Hrvatskog gospodarstva, kemijsko inženjerstvo treba predstavljati centralnu struku uz strojarske, građevinske i elektrotehničke inženjere, a čije su mlade snage srž.

Ovaj znanstveno-stručni skup već se preko dvadeset godina održava u organizaciji Hrvatskoga društva kemijskih inženjera i tehnologa i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, a ove godine po prvi puta postaje međunarodni skup. Susret se tradicionalno održao pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sveučilišta u Zagrebu, Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i Hrvatskog inženjerskog saveza, a ove godine održan je i uz potporu strane organizacije European Chemical Society.

Susreti mladih kemijskih inženjera više od 20 godina okupljaju studente i mlade kemijske inženjere iz akademske i gospodarstvene zajednice s ciljem razmjene iskustava, prijenosa stečenih znanja te upoznavanja novih istraživača. Na ovogodišnjem Susretu sudjelovalo je 264 kemijskih inženjera i kemičara sa 193 rada, od kojih je 30 iz inozemstva. Ponosni smo na dva iznimna plenarna predavanja koja su održali Prof. Dr. Ivan Đikić (Institute of Biochemistry II, Goethe University Medical Faculty, Njemačka) i Dr. Steffen Wagner (Siemens AG, Digital Industries, Process Automation, Technology and Innovation, Njemačka) te šest pozvanih predavača iz različitih institucija iz zemlje i inozemstva.
Na Susretu su dodijeljene tri nagrade za najbolje postere te nagrada za najbolje usmeno izlaganje koju sponzorira časopis ChemEngineering izdavača MDPI.
Važnost kemijskog inženjerstva u današnjem društvu je neupitna. Izobrazba mladih, kvalitetnih kemijskih inženjera i kemičara treba biti naš prioritet, a jedan od načina je upravo održavanje Susreta mladih kemijskih inženjera. Hvala svim sudionicima, pokroviteljima, sponzorima i donatorima što su prepoznali važnost ovog skupa i njegove uloge u promicanju kemijsko inženjerske struke te ga svojim sudjelovanjem i poduprijeli.

Širi izvještaj o Susretu bit će objavljen u časopisu Kemija u industriji.

Zdenko Blažeković
Objavljeno: 7. 3. 2022. u 14:22
Uređeno: 7. 3. 2022. u 14:27
Popis obavijesti